7 verktøy for å drive egen bedrift digitalt

Av Eivnd Jonassen - 7 min lesing

For noen dager siden satt jeg og drøftet sammen med min bedre halvdel i Omnicus — Glenn — om de forskjellige verktøyene vi bruker daglig. Og ikke minst hvor “heldige” vi er som har tilgang til alt via internett. Vi mimret litt om gamle dager, og hvor tungvint det ville vært å starte en bedrift på den “gamle måten”.

Jeg ønsker derfor å dele hvilke verktøy vi benytter, og som jeg anser som avgjørende for at vi skal kunne være være effektive i vårt arbeid.

Utgangspunktet for enhver applikasjon som vi tar i bruk i Omnicus, er at vi kan få tilgang til tjenesten fra hvor som helst – og når som helst. Alt må/bør derfor være tilgjengelig som en skytjeneste.

Last ned denne guiden som PDF!

Beklager, en feil har skjedd!

#1 – Kontorpakken

Aller først kan vi ta for oss “kontorpakken”.

Vi trenger mail, kalender, dokumenthåndtering, mulighet til å lage presentasjoner, jobbe med regneark, osv. Valget på leverandør for disse tjenestene har i flere år vært Google, og det ble det også i Omnicus. Årsaken er at det er utrolig enkelt å bruke, samtidig som det er rikt på integrasjoner med andre systemer, til at det overgår alt annet jeg kjenner til. Nedenfor vil jeg vise noen eksempler på hvorfor.

En av de store fordelene er at vi kan benytte tjenesten via en nettleser – eller egne apper for mobil og nettbrett.

Tidligere het det «Google Apps for Work», men ble nylig omdøpt til «G-suite».

Med G-suite får du følgende verktøy;

 • For kommunikasjon (med andre mennesker):
  • Gmail: E-post
  • Kalender: Sier seg selv; en kalender for å holde mine avtaler
  • Hangouts: For å gjennomføre videokonferanser og for å arrangere webinar via Youtube
 • For dokumentlagring:
  • Drive: Lagring av filer i skyen, samt ett lokalt installert program på min Mac (eller PC) som gjør at jeg har en kopi av alle filer «offline» (dersom jeg skulle miste internett-tilkoblingen min).
 • For samhandling/samarbeid:
  • Docs: Tekstbehandling (et alternativ til Word)
  • Sheets: Regneark (et alternativ til Excel)
  • Forms: For å lage online undersøkelser
  • Slides: Presentasjoner (et alternativ til Powerpoint)
  • Sites: Hjemmesider (benyttes til interne og eksterne wiki sider). Kan forøvrig benyttes til en rekke formål men vi har begrenset eget bruk til wiki.
 • Administrasjon av brukere og plattform:
  • Admin side: hvor alle brukere, oppsett, grupper osv håndteres.
  • Vault: elektronisk hvelv hvor man kan håndtere bedriftens data.

Alt ligger som nevnt i skyen, og alle (interne og eksterne brukere) kan redigere de samme dokumentene samtidig.

G-suite kan du komme i gang med her.

#2 - Chat (intern og ekstern)

Som chat-tjeneste benytter vi Slack (sammen med 4 millioner andre aktive brukere). Dette verktøyet er det beste samhandlingsverktøyet jeg har benyttet i mitt aktive yrkesliv. Det beste med Slack er at det kan kobles sammen med alt av andre tjenester vi benytter i Omnicus. Som eksempel kan jeg lenke min Google konto med Slack for enkelt dele dokumenter i pågående samtaler med andre.

Som et annet eksempel kan jeg starte en video samtale via appear.in ved å skrive /appear.in (romnavn). Alle som benytter denne lenken i Slack kanalen vil komme til samme videorom. Det samme gjelder forøvrig for Hangouts og Skype. Poenget er at jeg kan bruke akkurat den integrasjonen eller verktøyet jeg ønsker til det formålet jeg skal ha det til – der og da.

Andre tjenester vi har lenket til Slack kommer jeg tilbake til lenger ned i denne bloggposten.

Slack finnes i en gratis versjon.

#3 - Hjemmeside

Tidligere har vi benyttet Wordpress for håndtering av hjemmesidene våre. Jeg har også selv brukt Wordpress siden 2012 på egen blogg, men i Omnicus ble dette rett og slett ikke «godt nok». Wordpress - ut av boksen - er for tregt, det er for mange element som drar ned ratingen hos Google. Vi startet derimot med Wordpress i august, men byttet det ut allerede i løpet av september med Jekyll.

Trenger du hjelp til å komme i gang? Få en time gratis konsultasjon av Omnicus!

Beklager, en feil har skjedd!

Målet var å få et verktøy som får best «score» hos Google og sider som lastet raskt – spesielt på mobile enheter. Vi har nå optimaliserte sidene våre slik at vi får bortimot de beste skussmål vi kan oppnå hos både Google PageSpeed Insights og GTmetrix. Vi får derimot ikke 100% score, men dette er grunnet Facebook pixel og hotjar (mer om det litt lenger ned). Vi er helt avhengig av disse tjenestene, så vi må leve med å ikke trone øverst her.

Vi benytter ikke egne servere, og kommer heller ikke til å ha det i fremtiden. Våre tjenester kjører hos Google, via Google Cloud. Her kan vi etablere, endre, slette og flytte servere med noen få tastetrykk, som gjør jobben utrolig enkelt. Vi har benyttet disse tjenestene i en lengre periode, og ser at vi «aldri skal tilbake» til egen infrastruktur.

For å redigere hjemmesidene våre benytter vi et verktøy som heter Atom. Siden vi er to – og i fremtiden fler – som skriver kode, må vi holde kontroll på versjoner og filer. For versjonshåndtering benytter vi Git og vi benytter servere hos GitHub til dette formålet. Vi kan enkelt opprette, endre og slette filer, og samtidig ha 100% kontroll på alle endringer.

Vi har lenket GitHub til både Slack og Google Cloud, slik at alle endringer vi gjennomfører fra enten Glenns eller min egen maskin, blir publisert til GitHub. Videre annonseres endringer i Slack kanalen vår og Github «dytter» videre endringer ut til hjemmesiden. Alt er satt opp til å være helautomatisk.

blogs/slack-14b35029f95b01c7b5898718601dbb5ab3f754b837e611b7f8f2e94676005105.png

#4 - Oppgaveliste

Vi har – som enhver startup og etablert bedrift – tusen oppgaver som skal utføres og som «velter» over oss. Vi må derfor ha et felles system hvor vi kan lage oppgaver og gi de status etterhvert som vi jobber oss igjennom listen. Til dette formålet benytter vi Trello.

Det er enkelt i bruk, samtidig som vi også her kan gjøre koblinger mot Google sine tjenester og Slack. Vi kan f.eks opprette en oppgave fra Gmail, og gi en notifikasjon i Slack om utløpsdato og hvem som har ansvar for utførelsen.

Trello finnes i en gratis versjon.

#5 - Analyse verktøy

Vi måler alt vi foretar oss – alltid. Vi kan da gjennomføre gode kvalifiserte gjetninger når det kommer til strategivalg, med et godt analytisk grunnlag. Vi benytter flere verktøy for å måle og analysere, og her får du to verktøy jeg mener er viktig for enhver bedrift som driver med online business.

Google Analytics

Til webanalyse så er det ett verktøy du må forholde deg til, og det er Google Analytics. Her vil du kunne måle alt som skjer på nettstedet ditt, og for Omnicus er det hjertet i bedriften. Vi har også lenket dette med Google AdWords (mer om det lenger ned).

HotJar

Mens Google gir oss statistikken, benytter vi HotJar til å analysere den enkelte besøkende. Vi gjør “opptak” av alle som besøker siden vår (anonymisert), slik at vi kan se hvordan de navigerer, hva de klikker på (eller ikke klikker på), hvor de forlater siden, osv. Dette er et pågående arbeid og gir oss god innsikt - og er helt avgjørende - i det vi foretar oss på web.

HotJar finnes i en gratis versjon.

#6 - Annonsering

Til annonsering benytter vi i hovedsak tre plattformer; Google Adwords, Facebook og LinkedIn.

Google Adwords er koblet med Google Analytics slik at vi kan måle alle våre annonser fra de blir publisert, til vi får en ønsket konvertering. Ved å koble disse to tjenestene sammen får vi samtidig full kontroll over alle klikk, kost per klikk (CPC), konverteringsrate, etc.

Facebook benytter vi også til annonsering, samt at vi har noe som heter Facebook pixel på hjemmesiden vår. Dette gjør at vi kan drive remarketing på Facebook til personer som har besøkt siden vår.

Du har sikkert lagt merke til dette selv fra andre; du har kanskje besøkt H&M på nett og plutselig dukker klesplaggene fra H&M opp i Facebook feeden din. Eller Byggmax, hvor du ser materialer i bøtter og spann i en lang periode i etterkant av besøket ditt. Brukt smart og fornuftig, kan dette være svært effektivt.

Du har også mulighet for remarketing med Google Adwords. Men i stedet for å benytte Facebook feed-en til formålet, benyttes Google sitt egne annonse-nettverk.

På LinkedIn har vi ikke benyttet annonser i like stor grad – enn så lenge, men har jeg har tro på et ubrukt potensial her ;)

#7 - Notater

Til notater bruker jeg ofte Evernote. Jeg benytter også Evernote til utkast av bloggartikler – rett og slett fordi det er enkelt i bruk, og fordi Evernote er tilgjengelig på alle enheter. Jeg benytter også Evernote til å lage såkalte swipe-filer av konkurrenter.

Det var alt!

Du har nå fått se de viktigste verktøyene vi benytter i Omnicus. Har du egne verktøy som jeg ikke nevner her, så legg gjerne igjen en kommentar.

Hold deg oppdatert. Motta gratis nyhetsbrev!

Beklager, en feil har skjedd!